Facaden på Metalskolen Jørlunde

Green Key til Metalskolen Jørlunde

Virksomhedens værdier gennemsyrer CSR, og miljøpolitikken hos Kursus- og Konferencecenter Metalskolen Jørlunde - og en vigtig del af virksomhedens DNA.

Metalskolen Jørlunde ligger i det naturskønne område lidt uden for Slangerup på det nordlige Sjælland. Metalskolen Jørlunde er et kursus- og konferencecenter med 135 værelser og mødelokaler i alle størrelser med plads op til 200 personer i et lokale. Metalskolen Jørlunde har siden 1968 været ejet af Dansk Metal og deraf altid følt et særligt ansvar for at bidrage positivt til samfundet.

Arbejdet med CSR på et strategisk plan har gjort, at det for Metalskolen Jørlunde er blevet en fælles indsats at nå målet. Med henblik på at fastholde og udvikle deres værdier, fællesskab, værdiskabelse og bæredygtighed har de valgt at tilslutte sig og efterleve FN Global Compacts ti principper – og derudover blev de medlem af Green Key i december 2020. Mere specifikt arbejder Metalskolen med mål nr. 4 om kvalitetsuddannelse, mål nr. 5 om ligestilling mellem kønnene, mål nr. 6 om rent vand og sanitet, mål nr. 7 om bæredygtig energi, mål nr. 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst samt mål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

To kvinder, der hhv. sidder og går udenfor

”Vi udarbejder hvert år nye mål og handlingsplaner for, hvordan vi optimerer vores arbejde med CSR og stiller større krav til os selv, vores leverandører og vores omgivelser. Konkret arbejder Metalskolen i øjeblikket med ”Bæredygtigt Køkken”, hvor maden tilberedes af årstidens friske og overvejende økologiske råvarer med målet om at nå sølvmærket inden for to år. Desuden er ”forbrug med omtanke” og ”fredet natur og fornyet energi” sammen med ”godt arbejdsmiljø for alle” fokusområder for Metalskolen. Vi håber ligeledes at inspirere vores gæster og leverandører til også at arbejde med samfundsansvar,” fortæller Dee Nielsen, Afdelingsleder.

Alle medarbejdere bliver inddraget og deltager aktivt med nye idéer og tiltag, og når projekter kommer til live, giver det fornyet energi for hele personalegruppen. Metalskolen måler blandt andet på madspild, energiforbrug, økologi, svanemærker og lignende samt affald og sundhed.

Hvad er Green Key?

Green Key er en selvstændig, international mærkeordning. Green Key kan tildeles blandt andet hoteller, vandrehjem og kursus- og konferencecentre, som arbejder fokuseret med bæredygtighed og opfylder en række skrappe krav til blandt andet CO2-aftryk, bæredygtighedspolitik, vandforbrug og gæsteinformation.


Green Key-certificerede virksomheder kontrolleres løbende af en række instanser for at sikre, at virksomheden lever op til Green Keys aktuelle kriterier.

Fik hjælp til Green Key-certificering

Ét af målene hos Metalskolen var at få Green Key-certificeringen på plads. En opgave som krævede, at produktkøbet blev kigget igennem med ”de grønne briller” på. Det betød, at Metalskolen efterfølgende valgte en radikal løsning; at fjerne alle produkter, som ikke kunne leve op til kriterierne i Green Key-certifikatet.

”ABENA har bidraget med at give os på Metalskolen ro i maven i forhold til de svanemærkede produkter, vi bruger til rengøring, samt den måde, de har sammensæt den løsning, vi behøver for at beholde et højt serviceniveau. Det var super vejledning og rådgivning fra vores ABENA-konsulent,” smiler Dee Nielsen.

Dansk Metal støtter også målsætningen om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i Danmark i 2030. Det gør de, fordi det er det rigtige at gøre klimamæssigt, men i lige så høj grad for, at det kan blive en yderligere katalysator for virksomhederne. 

”Vi blev meget inspireret af den serie af bæredygtige papirprodukter, der er fremstillet 100 % CO2-neutralt. ABENA har været med til at bidrage til Metalskoles grønne profil, hvor vi har fokus på miljørigtige råvarer og ressourcebesparende produktion,” forklarer Dee Nielsen og fortsætter:

”Jeg føler mig tryg ved den udvikling, jeg har oplevet hos ABENA i mange år. Tillid, retfærdighed og samarbejde afspejler den måde, de arbejder på, og værdierne går godt i tråd med vores egne værdier,” afslutter Dee Nielsen.

Kom godt i gang

Gode råd fra Dee Nielsen

  • Nedsæt et udvalg af medarbejdere fra alle afdelinger, som sammen kan komme med gode idéer til, hvordan I kan arbejde med bæredygtighed.
  • Inddrag løbende medarbejderne i beslutningerne, så nye tiltag kan implementeres på en god måde.
  • Spring ud i det, men husk at tage små skridt. Du skal ikke forvente, at det hele kan ændres på én gang.
  • Sæt realistiske delmål og se det som en proces, så det ikke kommer til at virke helt uoverskueligt.

Søger du mere inspiration?