Tips til din borddækning
Når du i opstartsfasen researcher, udvælger og køber produkter ind til din borddækning i din restaurant, café og lignende, er der mange parametre, som skal overvejes for at sikre, at dine valg giver et godt resultat. For at hjælpe dig godt på vej mod den perfekte borddækning er vores anbefalinger, at du overvejer en række punkter, når du skal købe ind til din borddækning: stemning, former og farver, belysning og materialetyper.
Sæt den rigtige stemning
Et af de primære parametre, du bør overveje, når du skal dække bord i for eksempel din restaurant eller café, er hvilken stemning, du ønsker at sætte. Der findes intet rigtigt eller forkert svar på dette spørgsmål – kun din kreativitet og dine ønsker sætter grænsen. Dog er der stadig en række faktorer, du med fordel kan overveje, for eksempel bør du beslutte, om du ønsker en formel eller uformel stemning. Dette kan være en vigtig overvejelse at gøre, inden du køber ind af service, servietter og duge.
Formel stemning
- Opnås ofte ved at vælge en traditionel opsætning med mange forskellige elementer af service og glas.
- Kan understøttes ved at dække bordet i en klassisk opsætning.
- Vælges ofte til større arrangementer såsom bryllupper og barnedåb.
Uformel stemning
- Opnås ofte ved at vælge færre artikler af service og glas på bordene.
- Kan understøttes ved at dække bordet på andre måder end en klassisk opsætning.
- Vælges ofte af restauranter og cafeer, som ønsker en mere afslappet stemning.
Former og design i din borddækning
Runde tallerkener er et meget almindeligt stykke service, som du finder i nærmest alle lande og kulturer. Brugen af runde tallerkener på bordet giver et harmonisk udtryk, som gør det nemt at style resten af bordet ud fra. Runde tallerkener gør det også nemt at arrangere maden elegant og appetitligt.
Selvom runde tallerkener er et populært valg, når der skal vælges service, er det blevet mere og mere almindeligt at udfordre det klassiske look ved at bruge service og andet til bordet i utraditionelle former, såsom firkanter, ovaler og rektangler.
Du kan udfordre det traditionelle look gennem måden, du anretter dine servietter. Servietter kan styles ud fra en masse forskellige design. De kan foldes på mange forskellige måder – og de kan placeres og anvendes på ligeså mange forskellige måder. Du kan for eksempel:
- Anrette din serviet smukt på tallerkenen.
- Lægge servietten ved siden af tallerkenen for et mere traditionelt look.
- Benytte servietringe – disse fås i mange forskellige materialer såsom metal, læder, papir og reb.
Tip: Hvis du ønsker at prøve dig lidt frem med foldninger og anretning af dine servietter, anbefaler vi, at du vælger servietter i høj papirkvalitet, for eksempel airlaid, da disse er gode til foldninger.
Farver
Farver er en vigtig og god måde at opnå en bestemt stemning ved bordet. Når vi udsættes for forskellige farver, påvirkes vores sanser og opfattelse underbevidst. Studier viser, at farver kan påvirke vores lugte- og smagssans, fordi vores hjerne knytter farver og lugte med hinanden. Blandt en stor mængde testpersoner viste studier, at frugtige dufte blev forbundet med rødlige farver, mens duften af eddike blev associeret til grøn og gul. Farver kan derfor påvirke dine gæsters sindsstemning og fysiske velbehag.
At vælge de helt rette farver og kombinationen af disse kan være en udfordrende opgave, hvor der ikke findes noget korrekt eller forkert svar – det afhænger af din individuelle smag og kreativitet. Hvis du har brug for hjælp til at udvælge dine farver, kan farvehjulet være et godt værktøj at bruge:
- Komplementær farver understøtter det karakteristiske i begge farver, hvilket gør dem til et godt og harmonisk match. På farvehjulpet er komplementærfarve de farver, som ligger over for hinanden i cirklen – for eksempel blå og orange.
- Forskellige toner og nuancer af den samme farve kan skabe et roligt og stilrent udtryk med en hyggelig stemning.
Belysning
Det er næsten umuligt at sætte en stemning rundt om bordet uden at indtænke belysning som en faktor. Et meget oplyst rum vil få dit spiseområde til at syne stort og lyst, mens dæmpet belysning får dine lokaler til at virke mindre og mere intime.
Du kan skabe en hyggelig atmosfære ved at nedtone dit primære lys i dine lokaler og erstatte det med mindre lyskilder på hvert bord. Dette kan også være en god ting at gøre, hvis du tilbyder udendørsservering. Gør du dette, kan du opdele dine store lokaler eller dine udendørsarealer i mindre rum ved at gøre hvert enkelt bord til sit eget lille område, hvilket sætter en hyggelig stemning over for dine gæster.
En hyggelig atmosfære kan opnås ved hjælp af mange forskellige typer af belysning. For at skabe en traditionel stemning kan traditionelle stearinlys eller olielys være en god mulighed. Det er nu også muligt at få LED lys, som giver en ligeså hyggelig stemning som traditionelle, levende lys. En ekstra bonus ved LED lys er, at du reducerer risikoen for brand set i forhold til brugen af levende lys.
Tip: Husk, at mulighederne er endeløse, når du vælger dine lyskilder – hvem siger for eksempel, at du ikke kan kombinere LED lys med traditionelle levende lys?
Duge og servietter
Genanvendelige og vaskbare duge og servietter er et ofte foretrukket valg hos mange restauranter, fordi det passer til den stemning, de ønsker at sætte. Dog kan vask og håndtering af linned være en dyr og tidskrævende opgave. Hvis du ønsker at undgå de omkostninger, der er forbundet med vask af genanvendelige servietter og duge, kan engangsprodukter være et godt alternativ. Både servietter og duge kan købes i mange forskellige kvaliteter.
Hvis du ønsker at skære ned på dine udgifter ved din borddækning, kan det være en fordel at overveje at bruge stikduge. Stikduge kan bruges direkte ovenpå din bordplade, eller det kan bruges som et ekstra lag oven på den dug, der primært skal dække dit bord. Når dine gæster spilder og bordet trænger til at blive rengjort, kan du som regel nøjes med at smide stikdugen ud og beholde resten. Herved får du et mindre materialespild, hvilket giver dig en både tidsbesparende og økonomisk fordel i din daglige arbejdsgange.
Kuvertartikler til engangsbrug
Kuvertartikler til engangsbrug er et andet område, som nogle restauranter er begyndt at bruge til visse serveringer. Historisk har restauranter, kroer og lignende foretrukket at købe porcelæn – men hvem siger, at du ikke kan mixe det traditionelle setup med udvalgte artikler til engangsbrug, for eksempel engangstallerkener, skåle eller fade? At bruge kuvertartikler til engangsbrug kan være en god måde at udfordre normen på, mens man stadig kan holde fast i din unikke identitet og hyggelige stemning.
En engangsskål designet som en båd i træ kunne være en smuk måde at servere en velkomstsnack med oliven for dine gæster, eller en tallerken af palmeblade kunne give din tapasanretning et helt nyt udtryk.