Billede af mand med skjorte med skraldespand på hovedet.

Guide

Sådan optimerer du din affaldssortering

Med affaldsbekendtgørelsen i brug er det nu lovpligtigt at affaldssortere i både private hjem, det private erhvervsliv og i sundhedssektoren. Det betyder i praksis, at alt husholdningslignende affald på arbejdspladser sorteres i kategorierne farligt affald, glas-, mad- og drikkekarton, mad-, metal-, pap-, papir-, plast-, tekstil- og restaffald.

Affaldssorteringen i Danmark indgår som en del af et større europæisk arbejde om sortering, hvor målene blandt andet er:

  • At genanvende 55 % af husholdningsaffald og lignende affald fra erhverv i 2025.
  • At genanvende 70 % af alt emballageaffald i 2030.

At sortere affald kan måske både lyde tidskrævende og som et uoverskueligt projekt – for hvad skal hvorhen, og hvordan kommer man overhovedet i gang? I ABENA er løsninger til affaldssortering én af vores kernekompetencer, og for at hjælpe dig godt på vej har vi samlet en række gode råd til, hvordan du optimerer din affaldssortering.

Mand med skraldespand på hovedet.

Analysér dine behov

Første skridt på rejsen er at få analyseret jeres behov. Hvilke typer affald har I? Hvor meget affald genererer hver type? Og i hvilke lokaler genererer I mest? Herefter kan du vælge den rette pose- eller sækkeløsning til jeres behov. I ABENA har vi et bredt udvalg med mere end 800 forskellige affaldsbeholdere samt forskellige pose- og sækkeløsninger. Har du en spand eller et stativ, som du ønsker en pose eller sæk til, kan du bruge vores poseberegner, som via størrelse og fraktion guider dig til den rette poseløsning.

Gør affaldssorteringen så let som muligt

Andet skridt er at få affaldsbeholdere placeret, så de er nemme og tilgængelige at komme til. I en forandringsproces er det ofte lettest at få alle med på holdet, hvis de nye tiltag og processer bliver gjort så let som muligt for kollegaer og gæster at implementere. Sørg for at have det rigtige antal af affaldsbeholdere stående de rigtige steder – altså dér, hvor der oftest er et behov for at aflevere sit affald. 

I et køkken- eller kantinemiljø er det også være værd at overveje, hvilke stationer I oftest har hvilken type skrald og herefter placere de rette affaldsbeholdere til formålet. På denne måde bliver det nemt at sortere affaldet korrekt. 

Skraldespande i køkkenmiljø.
To personer giver hinanden hånden.

Inddrag alle medarbejdere

For at få affaldssortering til at blive en succes, bør du sørge for, at alle medarbejdere er informerede om, hvordan man affaldssorterer korrekt. Derfor anbefaler vi i ABENA, at alle medarbejdere inddrages i processen og får information om, hvilket affald der skal I hvilken affaldsbeholder. I ABENA har vi mange års erfaring med løsninger inden for affaldssortering til alle typer af brancher – og vi kender faldgruberne, når nye affaldsløsninger skal implementeres.

Har du brug for sparring, sidder vores stærke fageksperter klar til at give et godt råd. Læs mere om, hvad vi kan tilbyde dig inden for løsninger til affald.

Brug farver og symboler aktivt

I en travl hverdag kan det være svært at huske, hvilke skraldespande der er til hvilken type affald. For at undgå fejlsortering er vores fjerde anbefaling, at du benytter farvekoder og god skiltning, så det er hurtigt og nemt at aflæse, i hvilken beholder affaldet skal smides ud. Vi anbefaler jer at anvende de 10 piktogrammer, som er udviklet af Miljøstyrelsen i samarbejde med Dansk affaldsforening og innovationsbureauet Futu, da disse anvendes mange steder i Det offentlige Danmark og derfor er meget let genkendelige for dig og dine kollegaer.

Hånd der holder affaldspiktogrammer.

Vil du gerne vide mere?