Person smider noget i en skraldespand.

5 gode råd til at undgå madspild

Omkring en tredjedel af al verdens mad går til spilde. En del af madspildet sker i servicesektoren – men hvad kan man gøre for at undgå madspild, når den daglige drift skal fungere? Vi har samlet en stribe råd til, hvad du bør overveje, når du serverer mad for dine gæster.

At reducere madspild starter ved planlægning og indkøb. Indkøbes for mange råvarer, er der risiko for, at råvarerne overskrider holdbarhedsdatoen og derfor må kasseres. For at undgå for store indkøb kan du med fordel lave en udførlig plan for din menu, hvor du vurderer dit behov for indkøb af forskellige fødevarer. Samtidig kan du arbejde på at få et overblik over, hvad der faktisk bliver spist i blandt dine gæster.

At reducere madspild kræver stort fokus på dine råvarers holdbarhedsdatoer. Med en fasttømret menu kan det være svært at få brugt alle råvarer. Derfor kan det være en fordel at udvikle fleksibilitet i forhold til dit menukort. På den måde kan du nemmere anvende overskydende eller uåbnede varer i nye variationer end det, de oprindeligt var tiltænkt til. Vær opmærksom på, at holdbarhedsdatoen ofte ændrer sig, når den originale emballage brydes. 

Tip: Hold styr på holdbarhedsdatoen for din tilberedte mad med mærkater og labels, hvor sidste anvendelsesdato nemt kan noteres.

Du har sikkert oplevet, at råvarer ikke kan anvendes til det, de oprindeligt var indkøbt til på grund af små detaljer. Det kan være stødpletter på frugt, som gør det uegnet til at indgå i din buffet eller lignende. Her kan du med fordel gentænke råvaren og være kreativ frem for at smide varen i skraldespanden. Tænk for eksempel den stødte frugt ind i en dessert eller brug frugten til marmelade eller i anden syltning. Du kan også indtænke grøntsager i sammenkogte retter, hvor grøntsagens udseende ikke har så stor betydning.

Serverer du buffet eller mad til arrangementer, kan du via serveringsmetoden hjælpe dine gæster godt på vej mod mindre madspild. I stedet for at servere på store fade kan du lave portionsanretninger i små bægre eller på små tallerkener, som gør det nemt for din gæst at få en portion, uden at der går meget mad til spilde. Arbejder du med mad ud af huset, kan du med fordel også vælge rumopdelte emballageløsninger eller opdele din servering i flere forskellige emballager, så eksempelvis salaten holder sig sprød og frisk længere. På den måde undgår du i højere grad, at maden ikke spises op.

Når tilberedt mad ikke kan gemmes, betyder det ikke, at det nødvendigvis skal smides ud. Overskudsmad fra buffeter eller ubrugte råvarer kan gives videre til organisationer, som arbejder med at formidle mad videre til dem, der har brug for det. Husk, at mad til donation skal overholde visse krav i forhold til forudgående håndtering. Se reglerne på Miljø- og Fødevarestyrelsens hjemmeside.

En anden måde at undgå spild af overskudsmad er ved at lade dine gæster få resterne fra deres bestilling med hjem i en såkaldt ”doggybag”. Arbejder du i en kantine, kan den overskydende mad gives til medarbejdere, som kan tage en nem aftensmad med hjem.

Vil du gerne vide mere?