Brug af handsker til beskyttelse mod virus - FAQ 
 

Handsker er et vigtigt værnemiddel i kampen mod at undgå smittespredning af virus. Men hvilke handsker er ideelle til formålet, og er der andre ting, man bør være opmærksom på? Vi har samlet en række de af oftest stillede spørgsmål omkring brugen af handsker ved virus. 

Brug af handsker til beskyttelse mod virus - FAQ 
 

Handsker er et vigtigt værnemiddel i kampen mod at undgå smittespredning af virus. Men hvilke handsker er ideelle til formålet, og er der andre ting, man bør være opmærksom på? Vi har samlet en række de af oftest stillede spørgsmål omkring brugen af handsker ved virus. 

Hvad skal jeg se efter for at være beskyttet?
Du skal se efter, om handsken er testet op imod EN455. Handskerne kan eventuelt også være testet som personligt værnemiddel. Hvis dette er tilfældet, vil der fremgå et CE-symbol efterfulgt af CAT II eller CAT III. Der vil være et ikon, som hedder EN374-5, hvor der under talrækken står VIRUS. Det betyder, at handskerne er testet og kontrolleret af en tredjepart.
 
Husk også, at undersøgelseshandsker ikke nedbryder vira og bakterier, såfremt de kommer på handsken. Vær derfor opmærksom på, at du kan flytte vira og bakterier med handsken. Vi anbefaler, at du skifter handsker ofte for at undgå spredning af vira og bakterier.  


Hvilke handsker beskytter mig imod virus?
Dit første step vil være at se, om der står medicinske undersøgelseshandsker på æsken. Se også eventuelt efter standarden EN455, da du hermed sikrer, at du vælger en god og sikker handske, som er testet op imod en standard. Du kan bruge alle undersøgelseshandsker, som er produceret af nitril, latex eller vinyl. Vær dog opmærksom på, at materialet i vinylhandsker strækker sig og skaber porer ved langvarig brug, hvilket giver vira og bakterier evnen til at trænge ind igennem handsken. Derfor anbefaler vi i ABENA, at du vælger handsker i nitril eller latex, da disse er det mest sikre handskevalg til længerevarende brug. Brug kun vinyl, hvis handsken bruges i meget kort tid.


Kan jeg bruge latex og nitril på lige fod?
Det kan du godt, da begge handsker ofte vil være testet mod den samme virus under standarden EN374-5 VIRUS. Det er vigtigt at holde øje med ikonet bag på æsken. Fremgår ordet VIRUS ikke under symbolet, er produktet kun testet imod bakterier og svampe. De er derved ikke testet for brug ved virus. Alle ABENAs undersøgelseshandsker er testet mod virus under EN374-5.


Må jeg spritte handskerne af, inden jeg bruger dem?
Nej! Det er aldrig en god idé at spritte handsker af, hverken inden de bruges eller efter. Sprit vil nedbryde handskens overflade og derved gøre det være muligt for vira og bakterier at trænge igennem handskens overflade. Anvendes sprit inden brug af handsker, er det derfor vigtigt, at spritten er tør, inden handsken tages på. Er hænderne meget fugtige med sprit, kan man risikere, at handskens overflade brydes, og handsken vil lettere kunne gå i stykker, når den tages på.   


Kan der oplyses en gennembrudstid for virus på handsken?
Det kommer meget an på hvilken sammenhæng, handsken bruges i. Er der kemikalier indblandet under brug, skal man være meget opmærksom på de gennemtrængningstider, der er for de forskellige kemikalier. Du kan finde information om mange forskellige kemikalier via ABENAs datablade. Det er ikke muligt at angive en gennemtræningstid i forhold til brugen af handsken imod virus, da handsker ikke er testet mod virus i en angivet tid. ABENAs anbefaling er derfor at skifte handsker så ofte som muligt og efter hver opgave. Brug ikke handskerne i flere timer.


Kan alle handsker bruges som beskyttelse?
Det er ikke alle handsker, der yder den bedste beskyttelse. For eksempel hjælper PE (plast) handsker (som blandt andet kendes fra tankstationer samt frugt og grønt-afdelinger) kun mod at få noget direkte på hænderne. De beskytter hermed ikke mod virus og bakterier. Der er ingen teststandard for disse PE handsker, som opretholder den kvalitet, en medicinsk handske kræver. Der kan derved være flere faktorer, som gør, at de vil have huller, hvor virus kan gennemtrænge handskens barriere. Det er derfor vigtig at vaske sine hænder og tage alle forholdsregler ved brug af denne form for PE eller TPE handske. Der stilles ikke de samme krav til denne handsketype, og de kan ikke sammenlignes med en medicinsk handske.  


Er det okay at genbruge handskerne?
Nej! En medicinsk engangshandske kan ikke genbruges. Der kan ske en nedbrydning af handsken, som ikke kan ses med det blotte øje, men som kan skade dig som bruger. Der er ved genbrug ikke en garanti for handskens kvalitet. Det er heller ikke en god idé at vaske handsker for herefter at genbruge dem. Det kan skabe en falsk tryghed for brugeren. Smid derfor altid handskerne ud efter brug.  


Se vores udvalg af handsker i vores webshop

Gå til online.abena.dk

 

keyboard_arrow_up
Loading...